Selectia portofoliului are la baza doua etape:

  1. Prima etapa presupune studierea si analiza titlurilor de valoare existente pe piata de capital, analiza care ajuta la fundamentarea unei previziuni asupra performantelor viitoare ale acestor titluri.
  2. A doua etapa se fundamenteaza pe baza previziunilor asupra performantelor viitore ale tilurilor de valore, pe baza carora se stabileste un potofoliu de titluri, care se considera ca va oferi rentabilitati maxime.

Prima conditie a cercetarii titlurilor consta in dorinta investitorilor de a-si maximiza rentabilitatile asteptate. De asemenea, se considera rentabilitetea asteptata ca un lucru dorit sa aiba valori maxime iar riscul ca un lucru dorit sa aiba valori minime. Se urmareste de fapt maximizarea valorii de rentabilitate pe unitatea de risc sau minimizarea riscului pe unitatea de rentabilitate.

Markowitz considera insa ca ratele de rentabilitate variaza in functie de risc. Ipoteza cum ca investitorul doreste doar maximizarea rentabilitatii trebuie abandonata deoarece ea ignora imperfectiunile pietei si faptul ca exista un potofoliu diversificat care este preferat titlurilor celorlalte portofolii nedifersificate. Prin combinarea mai multor tipuri de portofolii se pot obtine rentabilitati superioare pentru riscul asumat.

Markowitz recomanda ca in dinamica portofoliilor, investitorul sa maximizeze rentabilitati asteptate si sa plaseze fondurile in titluri care maximizeaza castigul cautand diversificarea. El introduce criteriul rentabilitate-piata-risc pentru care cauta combinatii eficiente.

Modelul de selectie al portofoliului optim pentru investitor permite stabilirea alegerilor, adica a variantelor ce satisfac criteriul rentabilitate-risc urmarindu-se maximizarea rentabilitatii si minimizarea riscului. Pentru a realiza acest lucru trebuie sa se studieze selectia potofoliilor de tiluri de valoari mobiliare in scopul stabilirii proportiei optime a titlurilor in cadrul portofoliului. Desi acest model porneste de la o serie de ipoteze restrictive, el permite dimensionarea portofoliului optim in situatia in care investitiile se realizeaza doar in valori mobiliare riscante si nu permit vanzarile scurte.

Aplicarea modelului permite determinarea portofoliului cu varianta minima absoluta a riscului care desemneaza combinatia de titluri capabila sa ofere cel mai scazut risc si cel mai buna eficienta pentru portofoliile optime detinute de investitori. Totusi acest model nu tine seama de existenta influientei factorilor macroeconomici asupra valorii rentabilitatii riscului si nici de posibilitatea structurarii riscului in functie de cum poate fi eliminat prin diversificare. Markowitz realizeaza un model privind aprecierea evolutiei corelate a titlurilor, grupandu-le pe acestea doua cate doua. Acest model nu reuseste sa surprinda evolutiile viitoare ale titlurilor influientate in special de factorii macroeconomici si de factorii specifici titlurilor individuale.

La aparitia ei, teoria lui Markowitz de selectie a potofoliului optim a reprezentat un pas important in dezvoltarea stiintei portofoliului, deoarece pana la acel moment modelele de gestiune a potofoliilor se bazau pe veniturile generate de oportunitatile de investitii si considerau semnificativa rentabilitatea lor.Markowitz introduce notiunea de risc careia i se considera aceeasi importanta ca si notiunii de rentabilitate si propune dispersia ca masura a riscului. Tot el considera ca procesul de selectie a portofoliului poate fi diversificat in doua etape:

  • analiza titlurilor de valoare si stabiliarea unor scenarii privind evolutia rentabilitatii si riscului viitor.
  • procesul de selectie a portofoliilor optime e bazat pe predictiile anterioare.

El nu accepta regula maximizarii valorilor actuale a beneficiilor viitoare, deoarece acestea nu tine seama de risc si de atitudinea investitorilor fata de risc. Se propune un criteriu care urmareste in acelasi timp sa sporesca rentabilitatea valorii mobiliare si sa diminueze riscul asociat acesteia. Acest criteriu a pus bazele unor noi dezvoltari in stiinta economica introducand legatura dintre rentabilitate si risc ca o componenta a comportamentului investitional.