Porneste de la teoria lui Markowitz urmarind sa simplifice modalitatea de selectie a titlurilor in portofoliu. Pentru analiza titlurilor financiare este nevoie sa se determine setul de portofolii eficiente. Astfel, un portofoliu este eficient daca:

  • niciun altul nu ofera o rentabilitate mai mare la un anumit risc asumat.
  • daca ofera cel mai mic risc pentru o anumita rentabilitate.

Un portofoliu este descris de proportiile investite in diferite titluri de proprietate ( Xi); pentru fiecare grupa de valori admisa ale valorilor lui Xi exista o combinatie de E si V. Adica combinatie de titluri financiare necesare pentru obtinerea unui portofoliu eficient.

Modelul lui Sharpe reprezinta ceea ce e cunoscut in genstiunea portofoliilor sub numele de model de referinta, deoarece el face referire la un indicator financiar de care este legat, indicator care la randul lui este reprezentativ pentru acel timp de portofoliu. Din acest motiv se recomanda sa existe o combinatie de titluri care sa creeze un portofoliu eficient, legat de indicatorul de referinta.

Combinatiile posibile vor fi limitate la multimea indicatorilor de referinta, astfel incat riscul sistematic caracteristic mediului economic sa fie limitat in mod constient.