Pentru analiza modelului APT este necesara intelegerea a catorva elemente de arbitraj care se aplica in general cand se doreste a se face o analiza in concordanta cu acest model. O oportunitate de arbitraj reprezinta o strategie de investitie ce garanteaza un rezultat pozitiv in cel putin una din starile portofoliului, fara posibilitatea unui rezultat negativ si fara investitie initiala.

Lipsa oportunitatilor de arbitraj presupune ca, dat fiind un portofoliu al carei valoare la momentul t ( notam t=0) este 0 nu exista nicio strategie admisibila astfel incat la momentul t+1 => radical din t + 1 > 0 in cel putin o stare. Daca nu exista oportunitati de arbitraj se spune ca piata este viabila.

Studiul modern al arbitrajului este de fapt studiul implicatiilor ipotezei lipsei oportunitatilor de arbitraj. Acesta ipoteza este nationala deoarece prezinta arbitrajului este incompatibila cu echilibrul, mai precis cu existenta unei strategii optimale de gestiune a portofoliului pentru orice agent ce prefera o avere mai mare in detrimentul uneia mai mici.