Indicii bursieri sunt produse sintetice ce exprima evolutia cursului valorilor mobiliarea pe o anumita piata. Necesitatea aparitiei indicilor bursieri a fost determinata de existenta unui produs bursier prin care sa se realizeze urmarirea in ansamblu a pietei si care sa reflecte rezultatul nu numai unui singur titlu cotat ci evolutia unui intreg portofoliu de titluri si valori. Asadar principalul rol al unui indice bursier este de a reflecta evolutia de ansamblu a pietei la care se raporteaza.

Primul indice bursier a fost indicele Daw Jones, aparut la bursa din New York in 1996, urmat apoi de indicele britanic FT-SE si de indicele japonez NIKKEI. Acesti indici sunt indici de prima generatie in structura carora se gasesc actiuni ale caror emitenti apartin aceluiasi domeniu de activitate.

O noua etapa in evolutia indicilor a constituit-o aparitia indicilor din generatia a doua care includ un numar mult mai mare si diversificat de actiuni provenite din diferite sectoare ale economiei. Acest fapt a permis o caracterizare mai buna a pietei bursiere si o mai buna satisfacere a nevoii de informare. Ei se mai numesc si indici compoziti, dintre acestia fac parte: NYSE, FT-SE100 ( prezent pe piata din Londra), indicele Topix din piata japoneza.

Acesta generatie de indici are un grad de relevanta mult mai ridicat comparativ cu prima generatie dat fiind faptul ca potofoliul indicilor compoziti cuprinde un numar mai mare de firme din diverse domenii de activitate, precum: institutii bancare, de asigurari, firme de logistica, transport, telecomunicatii, etc.

Daca initial indicii au aparut pe fondul analizei evolutiei actiunilor din piata, astazi, exista indici care urmaresc evolutia obligatiunilor, sau si a fondurilor mutuale. Diversificarea indicilor bursieri reprezinta o consecinta directa a diversificarii produselor bursiere si a pietei de capital in general.

Indicii bursieri au evoluat si in ceea ce priveste relevanta, de la o singura piata de capital localizata intr-o anumita tara, la piata financiara international fapt pus in evidenta de aparitia indicilor mondiali si a indicilor caracteristici tarilor din spatial monedei unice europene.

Data fiind diversitatea lor, indicii bursieri se clasifica dupa urmatoarele criterii:

 1. Dupa valorile mobiliare in raport de care se construieste indicele avem:
 • indici bursieri pentru actiuni
 • indici bursieri pentru obligatiuni
 • indici pentru titlurile emise de fondurile mutuale ale institutiilor financiare

Cei mai raspanditi indici care se calculeaza in aproape toate tarile sunt indicii pe actiuni, dintre acestia amintim: Dow Jones si NYSE (New York), FT-SE ( Marea Britanie) , DAX (Germania), BET (Romania).

2. In functie de modelul de calcul:

 • indici din prima generatie care se calculeaza ca medie aritmetica a cursului actiunilor componente ajustata cu un divizor care exprima diversele modificari ce se petrez asupra actiunilor componente, ca de exemplu: fuziuni, divizari, modificari importante de capital.
 • indici din generatia a doua,au urmatoarele caracteristici: cuprind un numar mai mare de firme; actiunile componente apartin mai multor domenii de activitate; in general metodologia de calcul presupune ponderea actiunilor cu, cursul bursier sau capitalizarea bursiera. Din acesta categorie fac parte urmatorii indici: TOPIX (Japonia), S&P (SUA), CAC 40 (Franta)

3. In functie de gradul de cuprindere:

 • indici bursieri locali
 • indici bursieri generali care cuprind actiuni apartinand mai multor domenii de activitate si care exprima cat mai bine structura pietei respective si evolutia economiei in ansamblul sau. Cei mai cunoscuti sunt: NASDAQ 100, CAC 40, FT-SE, DAX, BET.
 • indicii sectoriali se refera la analiza evolutiei unui singur sector al economiei, de ex: sectorul financiar, industria estimativa, sectorul IT, sectorul industriei automobilelor.

4. In functie de intervalul la care sunt calculate, exista urmatoarele categorii de indici:

 • indici calculate in timp real – la intervale de 15 secunde, 1 minut.
 • indici calculate la sfarsitul zilei de tranzactionare

5. Dupa apartenenta valorilor mobiliarea care intra in calculul indicelui la una sau mai multe piete, avem:

 • indici bursieri ce cuprind in portofoliu actiuni cotate pe o singura piata bursiera, fie actiunile unor firme autohtone, fie actiuni ale unor firme straine cotate si pe piata respectiva.
 • indici mondiali care iau in calcul actiuni ce se coteaza pe diverse piete ale lumii si care au criterii suplimentare referitoare la tarile care intra in calcul pe langa criteriile stabilite pe un titlu individual. Cei mai cunoscuti indici de acest tip sunt: MSCI, Dow Jones Euro Stoxx ( suprinde piata americana cat si cea europeana), FT Activial World Stock Index.

6. In functie de tipul pietei de capital pe care sunt calculate indicii, amintim:

 • indici specifici pietei bursiere, de ex.: BET.
 • indici specifici pietei extrabursiere : RASDAQ-C.

7. In raport de institutia care calculeaza indicele:

 • indici oficiali calculati de organizsmele abilitate prin reglementarile pietei de capital respectice, cum e cazul indicelui BET.
 • indici calculati de institutiile pietei de capital in colaborare cu publicatii financiare: The Wall Street Journal calculeaza indicele Dow Jones iar Financial Times calculeaza indicele FT-SE.
 • indici calculati de diversele publicatii economico-financiare.
 • indici calculti de societati de valori mobiliare, firme de consultanta si alte institutii financiare, acestia de regula sunt indici neoficiali.