Principiile care stau la baza elaborarii indicilor bursieri:

 1. Indicii bursieri sunt utilizati in analiza strategiilor de investitii si ca o masura a performantelor portofoliilor create in cadrul: fondurilor de pensii, societatilor de asigurari, fondurilor mutuale si altor investitori institutionali.
 2. Metodele de calcul a indicilor trebuie sa reflecte intodeauna realitatea.
 3. Metodele de calcul a indicilor nu trebuie sa prezinte o complexitate deosebita iar informatiile si datele folosite la determinarea indicilor sa fie disponibile oricui.
 4. Informatiile folosite in calculul indicilor trebuie sa aiba la origine surse autorizate. In cazul indicilor care tin seama de acordari de dividende sau emisiuni de drepturi de subscriere, datele folosite trebuie sa provina de la compania respectiva. Se urmareste folosirea informatiilor cu cat mai putine modificari fata de cele existente in documentele publicate de firma respectiva.
 5. Trebuie sa se asigure continuitatea si comparabilitatea cu momentele anterioare de calcul al indicilor bursieri.

Constructia indicilor bursieri din generatia a doua se realizeaza pe baza urmatoarelor principii:

a. Selectarea esantionului de firme incluse in structura indicelui bursier, tinand seama de faptul ca acestea trebuie sa exprime evolutia pietei in general.

Criteriile de selectare a valorilor mobiliare ce intra in componenta indicelui bursier sunt:

 • gradul de capitalizare bursiera ridicat
 • gradul mare de dispersie – difuzia valorilor mobiliare in randul detinatorilor sa fie foarte mare.
 • cotarea valorilor mobiliare sa se realizeze prin sistemul bursei informatizate.
 • structura valorilor mobiliare ce compun indicele sa urmeze repartitia pe sectoare de activitate a titlurilor inscrise in cota oficiala a bursei.

b. Atribuirea anumitei importante:

 • ponderi egale
 • ponderi in functie de capitalizarea bursiera, ceea ce face ca o modificare cu un anumit procent a unei actiuni care are o pondere importanta in capitalizarea totala a pietei sa aiba o influienta mai mare asupra indicelui comparativ cu o modificare cu acelasi procent a unei actiuni mai putin importante sub aspectul capitalizarii.
 • fara pondere, prin luarea in considerare doar a cursului valorilor mobiliare.

c. Alegerea datei de referinta pentru care indicele se egaleaza cu 100, 1000 sau 10000 de puncte in functie de reglementarile pietei. Indicele aferent oricarei alte perioade exprima o crestere sau o diminuare fata de perioada de baza.

In cazul unor indici care includ in structura lor atat actiuni autohtone cat si straine se poate intampla ca pentru titlurile straine sa se stabileasca si unele conditiispeciale, cum ar fi:

 • prezenta si pe alte piete
 • capitalizarea bursiera pe piata emitenta