Misiunea bursei este de a oferi companiilor fondurile financiare de care au nevoie. Necesitatea fondurilor financiare este data de dorinta de realizare a diferitelor proiecte de dezvoltare. Bursa permite companiilor transformarea in lichiditati a valorile mobiliare de care dispune, avand drept scop valorificare performantelor actuale cat si / sau acoperirea riscurilor asociate acestora.

Intreprinderea isi doreste cotarea titlurilor la bursa din mai multe motive:

  • difuzarea titlurilor in mod public prin intermediul bursei permite actionarilor sa intre in posesia capitalului si a plus valorii, ceea ce permite reducerea riscului acceptat in momentul investitiei.
  • permite diversificarea potofoliilor prin achizita titlurilor emise in momentul investitiei initiale.
  • permite intreprinderilor sa faca apel la economiile publice, multiplicandu-se astfel sursele de finantare care in mod normal sunt destul de limitate.
  • prezenta pe bursa ofera o mai buna imagine a firmei, atat fata de investitori, cat si fata de parterii actuali si potentiali. In special daca piata titlurilor este animata si in crestere, exista sanse reale de sporire a notorietatii si prestigiului firmei cotate.

Cotarea la bursa reprezinta a decizie importanta pentru intreprindere. companiile pe actiuni pot fi companii inchise sau suspendate de la cotare in cazul in care un actionar detine peste 90% din actiuni sau daca AGA hotareste delistarea companiei. Societatea poate fi deschisa in momentul in care ea este cotata la bursa.

Obiectivele cotarii la bursa:

  1. Gestiunea capitalului. Acest lucru implica urmatoarele elemente:
  • capitalul deja divizat pe actiuni devine mobil
  • mobilitatea capitalului ofera societatii un plus de lichiditate
  • cotarea permite cunoasterea unui curs de tranzactionare
  • dispersia capitalului conduce la diminuarea riscului pentru detinatorii de capital
  • prin evolutia valorii actiunilor, piata prezinta o apreciere obiectiva, asupra riscului de expunere al intreprinderii si asupra valorii acesteia.

2. Dezvoltarea intrepriinderii.  Capitalurile proprii ale intreprinderii provin de la actionari si de la rezultatele nedistribuite. Asadar, cotarea la bursa permite cresterea numarului de actionari si a capitalurilor proprii.

In concluzie, se poate afirma faptul ca analiza riscului se realizeaza in stransa legatura cu rentabilitatea titlurilor, existand o relatie direct proportionala intre risc si randamentul titlurilor. In evolutia ei, firma se poate imprumuta de pe piata, in conditii optime de randament, raportandu-se la rata dobanzii creditului, incercand sa ofere un randament mai bun comparativ cu rata dobanzi creditului. Acesta este un fenomen usor de controlat in special cand vorbim de emisiunea titlurilor de credit (obligatiunile).