Valorile mobiliare sintetice sunt cunoscute si sub numele de produse sintetice, ele reprezinta un mixt intre contractele futures de vanzare si cumparare, si optiuni CALL si PUT, combinatii intre diferitele tipuri de futures si optiuni, rezultand titluri financiare de tip cos.

Produsele sintetice pot fi: tranzactii futures pe indici bursieri. Pe piata bursiera contractul futures reprezinta un a cord de vointa pentru a vinde sau a cumpara un activ financiar astfel: intr-o anumita cantitate; la un pret prestabilit la inchierea contractului; cu lichidarea in viitor.

Caracteristicile contractelor futures:

  • standardizarea conditiilor contractului
  • prevand un termen de executare specificat, numit si termen de lichidare
  • pretul contractului futures este stabilit de bursa prin negociere deoarece aici se confrunta cererea cu oferta prin fiecare contract standardizat. Asadar valoarea contractului este variabila.
  • actualizare zilnica a contractelor futures,acest lucru se intampla datorita fluctuatiei continue a pietei, astfel are loc transferarea pierderilor unei parti in veniturile celeilalte parti.
  • lichidarea contractului se poate face prin predarea/primirea activului negociat sau prin lichidarea pozitiei printr-o operatiune de sens contrar – prin compensare. Daca operatiunea nu se poate realiza prin predarea unui activ fizic sau a unui titlu financiar livrarea se face prin lichidare cash.

Operatiunile futures pe indici de bursa reprezinta de fapt vanzarea / cumpararea indicelui la cursul futures al bursei si cedarea/primirea la scadenta a unei sume cash care se calculeaza ca produs intre multiplicatorii pietei si diferenta intre valoarea indicelui din ultima zi de tranzactie a contractului si pretul initial al contractului.

Exista 2 situatii posibile:

  1. Indicele este superior pretului futures- atunci cand cei cu pozitii “short” platesc celor cu pozitii “long”.
  2. Indicele este inferior pretului futures – in acest caz cei cu pozitii “long’ platesc celor cu pozitii “short”.

Contractele futures sunt marcate zilnic pe piata prin intermediul casei de compensatie. Reglementarea cash este similara livrarii efective a actiunilor cuprinse in indici. Operatiunea futures evita operatiunile si costurile pe care le presupune executarea in natura.

Contractele futures sunt titluri construite artificial fara a introduce un flux viitor de venituri (cum se intampla in cazul veniturilor primare), marfuri sau actiuni financiare (precum in cazul titlurilor derivate), ele pot fi lichidate la scadenta doar cash. In schimb daca vorbim de futures pe marfuri, valute si titluri de datorii, acestea se lichideaza prin livrarea efectiva a activelor prevazute in contract.