Optiunea este un angajament intre doua parti care ofera cumparatorului dreptul dar nu si obligatia de a cumpara sau vinde o anumita cantitate de actiuni, marfuri sau alte titluri financiare la un pret prestabilit, intr-o perioada de timp predeterminata. In acest caz cumparatorul optiunii plateste vanzatorului un pret care poarta numele de “prima”  in timp ce vanzatorul depoziteaza o garantie initiala numita marja.  Daca o pozitie este exercitata, ea poate fi lichidata prin livrare sau lichidare-cash. In cazul in care piata ia o alta turnura, mai putin favorabila pentru cumparatorilor si vanzatorilor, acestia pot lasa optiunile sa expire.

Optiunile se clasifica in urmatoarele categorii:

  1. Optiuni pe actiuni
  2. Optiuni pe indici bursieri
  3. Optiuni pe titluri de imprumut
  4. Optiuni pe devize
  5. Optiuni pe futures financiar.

Optiunea reprezinta o varianta buna de investitii mai ales in cazul pietelor foarte volatile deoarece cumpararea unei optiuni CALL prezinta mai putine riscuri decat cumpararea directa de actiuni dat fiind faptul ca pierderile potentiale sunt limitate la pretul de revenire la pozitie.

Optiunea este un angajament intre doua parti care ofera cumparatorului dreptul dar nu si obligatia de a cumpara sau vinde o anumita cantitate de actiuni, marfuri sau alte titluri financiare la un pret prestabilit, intr-o perioada de timp predeterminata. In acest caz cumparatorul optiunii plateste vanzatorului un pret denumit “prima”  iar vanzatorul depoziteaza o garantie initiala numita marja.  Daca o pozitie este exercitata, ea poate fi lichidata prin livrare sau lichidare-cash. In cazul in care piata ia o alta turnura decat cea favorabila cumparatorilor si vanzatorilor, acestia pot lasa optiunile sa expire.

  1. Optiunile pe actiuni – atunci cand creste cursul actiunilor, detinatorul optiunii Call pe actiuni prezinta interes dat fiind faptul ca poate obtine castiguri mai mari comparativ cu detinatorul de actiuni pentru ca miza de pornire este mai mica si probabilitatea de crestere este mai mare.


Optiunea Call reprezinta optiunea de a cumpara un contract futures la un pret specificat. Cumparatorul unei optiuni call presupune o crestere a pretului contractelor futures pe care s-a facut optiunea, astfel avand posibilitatea de a cumpara ieftin si de a vinde scump.Pentru ca un comparator CALL sa organizeze castiguri nete trebuie ca actiunea suport sa intregistreze un curs superior sumei la pretul de exercitiu si la pretul optiunii.

2. Optiuni pe indici bursieri au la baza un indice multiplicat care prin constructia sa ofera imaginea unui potofoliu diversificat ceea ce inseamna ca este mai putin predictibil comparativ cu, de exemplu: optiunile pe rata dobanzii.

Investirea in optiuni pe indici bursieri permite investitorilor sa se protejeze impotriva fluctuatiilor pietei, deoarece un portofoliu diversificat care functioneaza ca un tot unitar este mai putin volatil, comparativ cu evolutia unui singur titlu cum se intampla in cazul optiunilor pe actiuni, ceea ce scade riscul de investire in mod considerabil. In acest caz probabilitatea obtinerii de profit este mai mare si suma investita este supusa unui risc mai mic.

3. Optiuni pe titluri de imprumut sau pe rata dobanzii reprezinta dreptul de a cumpara sau a vinde o cantitate determinata de titluri (bonuri de tezaur, obligatiuni de stat) la un pret determinat pentru odata viitoare.

4. Optiuni pe devize reprezinta dreptul de a cumpara sau a vinde o anumita cantitate de valuta la o data viitoare si la un pret determinat.

5. Optiuni pe futures financiar reprezinta dreptul de a lua o pozitie de cumparare (Long) sau o pozitie de vanzare (short) la contractele futures. Contractul futures este un angajament care obliga persoanele contractante sa cumpere sau sa vanda o anumita cantitate de actiuni, marfuri sau alte titluri la un pret stabilit in prezent, la un anumit moment in viitor. Perioada de livrare si cantitatea contractului futures sunt standardizate si specificate la inceput, pretul fiind negociat intre cumparatori si vanzatori in momentul incheierii tranzactiei.

In concluzie, piata optiunilor permite investitorilor sa beneficieze de pe urma variatiilor de pret din piata avand posibilitatea de a limita costul dar si riscul, precum sa se si acopere contra miscarilor de curs defavorabile ale titlurilor pe care le detin in portofoliu.