Principalele activitati desfasurate intr-o banca comerciala sunt: 

  • atragerea de resurse banesti de la populatie si de la agenti economici sub forma de depozite la termen sau la vedere.
  • acordarea de credite
  • operatiuni de plati si decontari
  • operatiuni validare 

Din punct de vedere a locului unde se desfasoara activitatea, operatiunile bancare se impart in: opratiuni front office si operatiuni back office. 

Operatiunile front office grupeaza operatiunile care reprezinta interactiunea nemijlocita cu clientii bancii, precum accesul in conturi si funizarea de informatii despre serviciile oferite de banca. 

Back office cuprinde operatiuni transparente pentru clientii bancii dar care asigura functiile vitale ale unei banci: deconturi interbancare, urmarirea depozitelor. 

Depozitul bancar reprezinta o suma de bani incredintata unei banci de catre un deponent cu conditia ca aceasta sa ii fie restituita in totalitate cu sau fara dobanda sau alte facilitati la cerere sau la un termen convenit intre deponent si depozitar. 

Cecul reprezinta un titlu de credit sau de plata prin care o persoana numita tragator da ordin neconditionat unei banci numita tras, sa platesca la vedere o suma de bani determinata. Beneficiarul platii poate fi purtatorul cecului sa un beneficiar determinat ( cec de plata) sau poate fi insusi tragatorul ( cec de retragere). Cecul se aseamana cu cambia prin faptul ca sunt prezenti trei protagonisti: tragator, tras, beneficiar. Cecul se deosebeste de cambie prin faptul ca nu poate fi tras decat asupra unei banci si este intotdeauna platibil la vedere. 

Emiterea unui cec presupune parcurgerea a doua etape:

  1. completarea cecului – se face in mod obligatoriu doar pe formularul eliberat de banca si doar de catre titularul de cont. 
  2. predarea cecului catre beneficiar – formularul se preda doar dupa completare stampilare si senare de catre titularul de cont pentru a putea fi introdus la banca in vederea derularii operatiunilor bancare.

Pentru a fi valabil orice cec trebuie sa aiba acoperire in cont. Acoperiea reprezinta esenta acestui instrument de plata sau de credit si trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

  • sa fie constituita inainte de emiterea cecului, in caz contrar este infractiune
  • acoperirea sa aiba o valoare cel putin egala cu cea a cecului 
  • sa fi disponibila in sensul de a fi lichida si exigibila.
  • sa fie irevocabila in sensul ca tragatorul este obligat sa mentina acoperirea la dispozitia purtatorului cecului.