Raspunderea este un complex de drepturi si obligatii comune care in conformitate cu legea, se nasc ca urmare a unei fapte ilicite si constituie cadrul legal de realizare a consimtamantului de stat prin aplicarea sanstiunii juridice. 

Conditiile raspunderii juridice:

Pentru ca raspunderea juridica, in oricare din formele sale sa se declanseze este nevoie de existenta cumulativa a unor donditii dupa cum urmeaza:

  1. Conduita ilicita
  2. Vinovatia
  3. Legatura cauzala sau prejudiciul

Conduita ilicita este o prima conditie prin care se intelege un comportament (actiune sau inactiune) care nesocotest o prevedere legala. 

Vinovatia este atitudinea pasibila a celui care comite o fapta ilicta fata de fapta sa si fata de consecintele acesteia. Formele vinovatiei: intentia si culpa. 

Intentia la randul ei poate fi directa sau indirecta.

Intentia directa este atunci cand subiectul actioneaza deliberat urmarind producerea efectului cunoscand si asumandu-si riscurile.

Intentia indirecta este atunci cand subiectul cunoaste urmarile si le priveste cu indiferenta. 

Culpa este o forma a vinovatiei caraterizata prin aceea ca subiectul nu prevede consecintele faptei care desi trebuia sale prevada, sau prevazandu-le spera in mod usuratic sa nu se produca. Astfel putem vorbi de: imprudenta sau lipsa de diligenta ;i neglijenta sau omisiune. 

Legatura cauzala intre fapta si rezultat este o alta conditie a raspunderii juridice.